Linux Interview Questions – Linux Commands – 2

This set of Linux / Unix questions and answers focuses on various Linux administration commands. It will be useful for anyone learning basic Linux Administration.

1. Which command is used to display the octal value of the text
a) octal
b) text_oct
c) oct
d) od
View Answer

Answer:d

2. Which command is used to view compressed text file contents
a) cat
b) type
c) zcat
d print
View Answer

Answer:c

3. Which command changes a file’s group owner
a) cgrp
b) chgrp
c) change
d) group
View Answer

Answer:b

4. Which command is used to extract intermediate result in a pipeline
a) tee
b) extract
c) exec
d) none of the above
View Answer

Answer:a

5. Which command is used to extract a column from a text file
a) paste
b) get
c) cut
d) tar
View Answer

Answer:c

6. Which command is used to display disk consumption of a specific directory
a) du
b) ds
c) dd
d) dds
View Answer

Answer:a

7. Which command is used to perform backup in unix?
a) backup
b) cpio
c) zip
d) gzip
View Answer

Answer:b

8. Which command creates an empty file if file does not exist?
a) cat
b) touch
c) ed
d) read
View Answer

Answer:b

9. Which option of rm command is used to remove a directory with all its subdirectories
a) –b
b) –o
c) –p
d) –r
View Answer

Answer:d

10. Which command is used to identify file type?
a) Type
b) File
c) Finfo
d) Info
View Answer

Answer:b

Comments